Välj en sida

OBS! Erbjuds EJ längre

Välkommen till en guidad tur på Dammsjöås! Denna natursköna plats är en pärla för naturälskare och bjuder på en rik flora och fauna samt vackra vyer.

Dammsjöås ligger i ett pittoreskt landskap med skogar, ängar och sjöar som skapar en perfekt miljö för en avkopplande naturupplevelse. Under denna guidade tur kommer vi att utforska området och lära oss om de olika växter och djur som lever här.

Startpunkt

Vi börjar vår tur vid informationscentret vid Dammsjöås entré. Här får vi en kort introduktion om området och dess historia. Vi kommer att få se en karta över vandringslederna och höra om de olika platserna vi ska besöka.

Skogsvandring

Vi ger oss in i den tätbevuxna skogen där vi kan stöta på olika trädarter som tall, gran och björk. Guiden kommer att peka ut intressanta växter som blåbärsris, lingon och ormbunkar. Håll utkik efter skogens invånare, som rådjur, ekorrar och en mängd fågelarter.

Blomsterängarna

När vi lämnar skogen kommer vi till öppna blomsterängar. Här växer en mängd vilda blommor, särskilt på sommaren. Vi kan förvänta oss att se arter som vitsippor, blåklockor, prästkragar och gullvivor. Guiden kommer att berätta om deras ekologi och betydelse för pollinerare som bin och fjärilar.

Sjöarna

Vi fortsätter vår tur till de klara sjöarna som omger Dammsjöås. Vid sjöarna kan vi observera ett rikt fågelliv. Här finns allt från änder och svanar till mer sällsynta arter som fiskgjuse och häger. Vi får också lära oss om de fiskar som lever i sjöarna och deras roll i ekosystemet.

Rastplats

Mitt på turen stannar vi vid en rastplats där vi kan ta en paus, njuta av medhavd fika och bara koppla av i den natursköna omgivningen. Guiden finns till hands för att svara på frågor och berätta mer om området.

Historiska platser

Under turens gång passerar vi även några historiska platser. Det finns gamla torp och ruiner från tidigare bosättningar som berättar om hur människor levde här för hundratals år sedan. Guiden kommer att dela med sig av intressanta berättelser och historiska fakta.

Avslutning

Vi avslutar vår tur tillbaka vid informationscentret, där vi sammanfattar dagens äventyr. Det finns även möjlighet att besöka en liten butik där lokala produkter och souvenirer kan köpas.

Praktisk information

  • Turens längd: Cirka 2-3 timmar
  • Utrustning: Bra vandringsskor, kläder efter väder, vattenflaska och eventuell fika
  • Svårighetsgrad: Lätt till medel
  • Guide: En erfaren naturguide med god kännedom om området

Vi hoppas att denna guidade tur på Dammsjöås kommer att ge dig en djupare förståelse och uppskattning för naturen samt en minnesvärd upplevelse.

Välkommen!